Mijn visie op gezonde voeding

Gepubliceerd op 18 februari 2022 om 13:30

Wat is gezonde voeding?

Velen van ons weten niet meer wat gezonde voeding nou exact inhoudt. Om het simpel voor jou te maken heb ik gezonde voeding ingedeeld in drie categorieën: producten rechtstreeks uit de natuur, niet misbruikte voeding door de mens en gefermenteerde voeding. Dat laatste is erg goed voor de darmflora en dus voor het immuunsysteem. Voeding rechtstreeks uit de natuur is groenten en fruit en niet misbruikte voeding volkoren pasta, volkoren rijst, smoothies en noem maar op. Je ziet steeds meer voeding dat voorheen werd misbruikt door de mens dat nu is vervangen voor een gezondere variant. Een voorbeeld hiervan is ships dat is gebakken in kokosolie. Doritos is een merk dat kokosolie gebruikt om in te bakken. Meer over ships in kokosolie lees je hier. Zijn frikandellen in kokosolie dan ook gezond? Dit lees je in deze blog.

 

Welke dranken passen er in een gezond dieet?

Cola is een voorbeeld van een gefermenteerd product. Dit is in kleine hoeveelheden dan ook gezond voor je en goed voor de maag. Er zit minder suiker in dan verwacht. De tanden worden eerder vies van het zuur uit de Cola dan de suikers die erin zitten. Meer over de gezondheidsvoordelen van Cola vind je hier. Wijn past ook in een gezond dieet, alleen veel van deze ''voeding'' is tegenwoordig misbruikt. Vind maar eens een rode wijn die niet verzuurd in plaats van verzadigd. Meer over de gezondheid van rode wijn vind je in deze blog. Smoothies zijn vaak goed voor je, als er maar geen suiker aan is toegevoegd. Dit is niet eens nodig, maar wordt wel vaak gedaan door fabrikanten jammer genoeg. Kies dan ook voor een mix van groenten en fruit in een smoothie, dit is gezonder en raak je snel verzadigd door. Ander frisdrank dan Cola is erg ongezond en niet nodig voor een gezonder lichaam. Alcohol is eigenlijk niet zo goed en past niet zo goed binnen een gezond dieet. Neem een paar alcoholische versnaperingen en daarnaast bijvoorbeeld alcoholvrij bier. Hier zitten vitamines in en past uitstekend in een gezond dieet. Melk wordt vaak verhit en dus misbruikt, kies altijd voor volle ongepasteuriseerde melk.

 

Wat eet ik dagelijks om gezond te blijven?

Er is veel discussie over hoe vaak men moet eten om de stofwisseling gezond op gang te houden. Dit is per individu verschillend namelijk. Zelf eet ik 5 a 6 keer om verzadigd te blijven. Het is belangrijk om dagelijks minstens twee stuks fruit te eten en ongeveer 500 gram groenten te eten. Is het voor jou lastig om 500 gram groenten binnen te krijgen kies dan voor rauwe groenten als tussendoortje. Denk dan aan wortelen, komkommer en paprika. Dit kan je goed naast het avondeten combineren. Kies altijd voor ongebrande ongezouten noten, tenzij je hier niet tegen kan. Kwark met noten en banaan is bijvoorbeeld een goed ontbijt. Je kunt er ook voor kiezen om periodiek te vasten. Hierbij eet je tussen 12:00 's middags en 20:00 uur 's avonds en de rest van de tijd niet. Dit begint steeds meer een hype te worden en kent dan ook veel gezondheidsvoordelen. Wist je bijvoorbeeld dat je lichaam meer energie haalt uit de momenten dat je niet eet in plaats van de momenten dat je wel eet? Vandaar dat periodiek vasten goed voor je is. Brood is erg gezond en kies dan voornamelijk uit geheel volkoren, desem of meergranen. Brood wordt veel geraffineerd tegenwoordig helaas, dus kijk goed op de labels. Wil je meer lezen over gezonde voeding, kijk dan op deze webpagina. Succes met het verbeteren van jouw gezondheid!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.