Het geheim achter hardstyle

Gepubliceerd op 23 december 2021 om 18:34

Hardstyle wordt al lange tijd gemaakt. Deze stijl kenmerkt zich als een rauwe of euforische sound met een onderliggende bas en kick. Hardstyle wordt onder andere gemaakt in FL Studio en Cubase. Fruity loops bestaat ongeveer 12 jaar en Cubase volgde snel daarna, ongeveer een maand daarna. Headhunterz is een van de meest succesvolle producers en DJ’s in de hardstyle scene. Hij maakt zijn muziek vaak op basis van oergeluiden. Andere producers kopiëren muziek van andere en maken er een eigen sound van.

 

Hardstyle is begonnen met draken sounds. De synths lijken op drakenscreeches en de kick werd gemaakt van het op de grond stampen van een draak. Net zoals bij andere elektronische muziek vind je in hardstyle kicks, claps, snare’s, hi-hat’s en rides. Vele beginnende producers hebben moeite met het maken van een hardstyle kick. Zelf ben ik een hardstyle producer en heb mijn eigen kick vanaf het begin af aan gemaakt. Een hardstyle kick begint altijd met een hoge toon die je daarna naar beneden tweeked. Dan ontstaat er een bastoon en deze wordt met effecten en door het verschuiven van meerdere andere kicks gemaakt.

 

Inspiratie is het allerbelangrijkste bij het maken van een hardstyle track. Muzikaliteit komt daarna. Wanneer je niet muzikaal bent heeft het geen zin om deze muziek te gaan maken. Veel producers hebben moeite met inspiratie. Het zit namelijk zo: bepaalde electronen in de hersenen zorgen ervoor dat er een brug bestaat bij het krijgen van inspiratie tussen jouw laatste track en de volgende. Op een gegeven moment is de inspiratie simpelweg op. Daarom is het ook zo moeilijk om elke dag muziek te maken. 

 

Zoals gezegd begon hardstyle met drakenmuziek. Daarna werd het wat softer en daarna weer harder. Tegenwoordig kent hardstyle drie ‘’genres’’: raw hardstyle, euphoric hardstyle en mainstream hardstyle. Festivals zijn hierop ingericht waardoor elke genre een andere stijl vertegenwoordigde. Tegenwoordig zie je zelfs dat humor wordt ingebracht in deze muziek. Een voorbeeld van een producer couple is Da Tweekaz. Zij brengen hardstyle tot een ander level. 

 

Zelf heb ik sindskort getekend bij Dirty Workz onder de naam Stereophunix. Altijd te horen gekregen dat ik niet goed genoeg was totdat ik ineens booming was in telepathie. Zelf ben ik van plan om hardstyle met filmmuziek te gaan mengen, een prachtige combinatie dacht ik zo. Hoe gaat hardstyle zich ontwikkelen in de komende jaren? Dat is wat velen van ons zich afvragen. Het is grappig om te zien dat steeds meer hardstyle producers de muziek maken met oordoppen in. Tegenwoordig heb je dus alleen nog maar een taptop met de software nodig. Natuurlijk is in de studio muziek maken veel leuker. Voor beginnen producers is er dus hoop. Maak jij sindskort muziek? Laat je dan niet tegenhouden en zet door! You can do it!

 

Hardstyle is flink doorgegroeid door een soort van jumpstyle achtige sound tot een rauwe euforische sound. Mooi om te zien dat steeds meer mensen deze muziek omarmen. Zelf maak ik een track in drie tot zes uur terwijl sommige er weken over doen, met tussenposes natuurlijk. Ben jij beginner en wil je weten welke software het beste is? FL Studio kent 20 plugins en 30 effecten en cubase kent 25 plugins en 30 effecten. Beide pakketten zijn goed, maar het is altijd aan te raden andere plugins en effecten te downloaden. Let hardstyle be your guide and make it with style!

 

Geschreven door Stereophunix (Niels van Dijk) voor Dirty Workz (hardstyle label).

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.